woensdag 7 oktober 2015

Een vlaggenlijn voor de baby

Nog een dikke 5 weken en dan is het zover: onze kleine ukkepuk komt eraan!
Bij het opstellen van de geboortelijst in excel was ik nogal vlijtig met het markeren in paars (kleurcodes zijn wel mijn ding). Paars staat voor DIY, zelf te maken dus. Badcapejes, het pimpen van tweedehandsmeubeltjes, een dekentje naaien, een mutsje breien. En elkaar tegenhouden in onze gekke plannen doen we ook niet echt: schat, zeg, zouden we die schommelstoel ook geen kleurtje geven? En de binnenkant van die kast behangen? En en en *vult aan op lijstje*

Iets wat Het Lief heel graag wou, was een vlaggenlijntje. Zo eentje om aan het raam te hangen als ze geboren is, met haar naam er op en alles. Zo eentje dat heel haar kindertijd kan meegaan. Dus op een rustige zaterdagavond begonnen we eraan. Met z'n tweeën. Op een uurtje was het geflikt (op het flocken van haar naam na dan, want we hadden geen flockfolie in huis). Vrouwlief aan het strijkijzer, ik aan het naaimachien.

Hieronder kan je een stappenplan vinden voor zo'n leuk vlaggenlijntje.

Nodig:
  • een aantal meter biais-lint (wij gebruikten 3,5 meter)
  • een stuk karton/stevig papier
  • stof om vlaggetjes uit te knippen (wij gebruikten restjes uit de restjesdoos en maakten dus allemaal verschillende vlaggetjes, maar 1 soort stof gebruiken kan natuurlijk ook. Voor een vlaggenlijn van 3,5 m hadden we 9 vlaggetjes nodig, dus 18 keer een driehoekje stof

Stap 1:
Maak een mal uit het stuk karton. Ons malletje is een (gelijkbenige - remember de meetkunde lessen van vroeger) driehoek van 17 op 23 cm. Dat levert vlaggetjes op van 14,5 x 20.
Stap 2:
Leg de mal op je stof en teken de driehoek over (met pen/potlood, het maakt niet uit want die lijn is nooit zichtbaar). Doe dat voor het aantal gewenste vlaggetjes (voor 1 vlag heb je uiteraard 2 stukken stof nodig).

Stap 3:
Als je bang bent dat je stof gaat rafelen, kan je elk lapje een zigzagrandje rondomrond geven.


Stap 4:
Leg 2 lapjes stof op elkaar met de goede kanten naar binnen. Stik de benen van de driehoek vast (gebruik een naadwaarde van 0,5-0,7 cm). Het is best moeilijk om straks een mooi puntje te krijgen, dus je knipt best een stukje van de punt er af, zodat het gemakkelijker te keren is, maar LET OP dat je niet te dicht bij de naad knipt want anders heb je straks een gat!
Stap 5:
Strijk de pas gestikte naden open met een strijkijzer. Je hoeft dit niet per sé te doen, maar het is zo'n prutswerk om de vlaggetjes mooi gedraaid te krijgen dat het echt wel helpt.


Stap 6:
Draai het vlaggetje binnenstebuiten. Als alles goed is zie je nu de mooie buitenkant en heb je aan beide kanten mooie naden. Wees voorzichtig met het puntje, een Chinees stokje kan helpen (een satéstokje ook, maar daar prik je gemakkelijker mee door je naad). Je kan nog een keer over het vlaggetje strijken om alles goed glad te maken. De bovenkant van de vlag is niet afgewerkt, maar dat hoeft niet, want die komt in het biais-lint.


Stap 7:
Doe dit voor alle vlaggetjes!


Stap 8:
Neem je biais-lint en strijk het volledig open. Daarna plooi je het dubbel en strijk je er nog eens over zodat het gemakkelijk dubbel blijft liggen.


Stap 9:
Neem het ene uiteinde van je biais-lint. Begin te stikken in het midden van het dubbelgeplooide lint. Na ongeveer 30 cm leg je het eerst vlagje ertussen. Leg de bovenrand van de vlag mooi tegen het dubbelgevouwen stuk van het biais. Stik over het lint met het vlaggetje tussen en stik daarna nog zo'n 10 cm verder. Hierna kan je het volgende vlaggetje ertussen leggen. Dit doe je tot alle vlaggetjes op zijn. Na het laatste vlaggetje stik je nog eens 30 cm verder (of tot je biaislint op is :) ).Et voila: een vlaggenlijn voor de baby!


Optionele stap 10:
Uit flockfolie kan je letters knippen die je op een aantal vlaggetjes strijkt. Onze flockfolie is intussen toegekomen, maar de naam van onze dochter blijft nog even geheim ;). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten